Historia

1964

W tym roku wszystko się zaczęło

Opowieść o „Mazurskich Miodach” rozpoczyna się niewinnie – od zwykłej pasieki. Pasieki, którą w 1964 założył Bogdan Piasecki.

Historia foto rok-1964

1970

Pierwsza siedziba firmy

Wieloletni rozwój pszczelarskiej pasji zaowocował w końcu powstaniem zakładu konfekcjonującego miód pszczeli – na razie niepozornego, ukrytego w dzielnicy przemysłowej Olsztyna przy ulicy Towarowej.

Jeden z pierwszych słoików
Historia foto rok-1970

2006

Nowa siedziba firmy

W 2006 roku siedziba firmy oraz zakład produkcyjny zostały przeniesione do nowo wybudowanego w Tomaszkowie pod Olsztynem budynku – dobrze wszystkim znanego „tego budynku z beczką” przycupniętego na uboczu, przy drodze wylotowej na Warszawę.

Obecne słoiczki z miodem
Historia foto rok-2006

2007

Nowe produkty – Miody Pitne Niesycone

Pod koniec 2007 „Mazurskie Miody” rozpoczęły ekspansję na zupełnie nowe obszary – w ofercie pojawiły się niesycone (tj. niepoddawane obróbce cieplnej) miody pitne – w pełnej gamie, od czwórniaków, przez trójniaki i dwójniaki, po półtoraki – a także oparte na miodzie alkohole mocne, destylowane wedle tradycyjnych receptur, wynalezionych wśród rodzinnych pamiątek.

Historia foto rok-2007

2011

Produkt z ponad 500-letnią tradycją

W 2011 Bogdan Piasecki razem z technologiem, Januszem Lutym, postanowili przypomnieć polskim – lecz nie tylko – konsumentom o istnieniu trunku o co najmniej pięćsetletniej tradycji. Mikstura, zwana przez średniowiecznych mnichów „aqua vitae” – wodą życia, która przez Szkotów została przekształcona w narodowy skarb – whisky, na ziemiach Polski stała się okowitą, bądź – bardziej swojsko – gorzałką. Ambitny zamysł zaowocował w końcu powstaniem dwóch wybornych trunków – Okowity Miodowej Mazurskiej (45% alk.) oraz Okowity Miodowej Warmińskiej (42% alk.).

Historia foto rok-2011