enpl

O firmie

Siedziba firmy w Tomaszkowie

Siedziba firmy w Tomaszkowie

Początki firmy Mazurskie Miody sięgają 1964 roku, kiedy Bogdan Witold Piasecki założył swoją pierwszą pasiekę. Przez szereg lat rozwój pasiek zaowocował powstaniem zakładu na potrzeby konfekcjonowania miodu pszczelego. Początkowo firma Mazurskie Miody mieściła się w Olsztynie przy ul. Towarowej, a od 2006 roku po wybudowaniu nowego budynku o powierzchni 4.000 m², siedziba firmy oraz zakład produkcyjny mieści się w miejscowości Tomaszkowo koło Olsztyna w województwie warmińsko-mazurskim.

Pod koniec 2007 roku Bogdan Piasecki wprowadził do oferty nowe produkty – Miody Pitne Niesycone (nie poddawane obróbce termicznej) w pełnej gamie od czwórniaków przez trójniaki, dwójniaki do półtoraków oraz alkoholi „mocnych” z miodem, opartych na tradycyjnych recepturach wyszukiwanych w rodzinnych szpargałach.

W końcu 2011 roku Bogdan Piasecki wraz z Technologiem firmy Januszem Luty zdecydowali się przypomnieć nie tylko polskim konsumentom, produkt z co najmniej pięćset letnią tradycją nazywaną w języku łacińskim aqua vita, a po polsku Okowita. Powstały pierwotnie w zamysłach, a następnie w czynach dwa wyborne trunki Okowita Miodowa Mazurska o zawartości alkoholu 45% i Okowita Miodowa Warmińska o zawartości alkoholu 42%.

Właściciel firmy p. Bogdan Piasecki na tle zakładu. 2011

Właściciel firmy p. Bogdan Piasecki na tle zakładu. 2011

Firma Mazurskie Miody jako pierwsza Polska firma zajmująca się konfekcjonowaniem miodu pszczelego w styczniu 2002 roku uzyskała prawo do posługiwania się Certyfikatem Jakości wg normy ISO 9001. Od 2006 roku jako jedni z pierwszych w Polsce zostaliśmy członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage).

Produkty firmy Mazurskie Miody wielokrotnie zdobywały prestiżowe nagrody i wyróżnienia zarówno w Polsce jak i poza granicami kraju.

Działamy zgodnie z hasłem NASZA FIRMA – NASZA PASJA.