Znakomity likier, chyba Kopernik by pozazdrościł Bogdanowi Piaseckiemu tych ingrediencji
Mazurskie Miody z dumą przedstawiają produkt, który podbił serca smakoszy i ekspertów – Sublimat Winny Mikołaja Kopernika. Ten niezwykły likier został wyróżniony przez prestiżowy magazyn „Aqua Vitae” jako Debiut Roku 2024 w kategorii Tradycja. Oto link do uzasadnienia tej nagrody: https://spirits.com.pl/debiuty-roku-2024/. Co sprawia, że jest tak wyjątkowy?
Inspiracja historią i naturą
Nazwa likieru nie jest przypadkowa. Mikołaj Kopernik, słynny astronom i symbol renesansowej ciekawości świata, zainspirował twórców do stworzenia trunku łączącego tradycję z nowoczesnym podejściem do rzemiosła alkoholowego. Bogdan Piasecki, mistrz sztuki destylacji, postanowił odtworzyć dawną recepturę „wina sublimowanego” Kopernika. W oryginalnej recepturze znalazły się m.in.: „dwie kwarty ususzonych jagód, figi 4 drachmy, cynamonu, goździków i szafranu po 5 drachm”. Szafran nadaje trunkowi piękny bursztynowo-żółty kolor, a smak i aromat są wyjątkowo złożone i eleganckie.
Co kryje się w każdej kropli?
Sublimat Winny to połączenie wyselekcjonowanych owoców, złotego miodu mazurskiego i nut ziołowych, które razem tworzą harmonię smaku. W aromacie znajdziemy miodową słodycz, wyraźny, choć subtelny cynamon oraz goździki, a także jagody i kwaskowe nuty wermutu. Smak jest intensywny i wielowymiarowy – od piernika, przez figi i suszoną śliwkę, po delikatnie cierpki sok jabłkowy.
Wyróżnienie „Aqua Vitae” – zasłużona chwała
Magazyn „Aqua Vitae”, znany z rygorystycznych ocen i prestiżowych nagród, docenił nie tylko smak Sublimatu, ale również jego kontekst kulturowy. Wyróżnienie Debiut Roku 2024 w kategorii Tradycja przyznano ex-aequo, co jeszcze bardziej podkreśla rangę tej nagrody. W styczniowym numerze magazynu znajdziemy pełne uzasadnienie tego wyboru.
DZIĘKUJEMY 🙂