W dniu 12. 11. 2016 r. odbył się kolejny XIII już konkurs miodów pitnych organizowany przez Wielką Konfraternię Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła.
Jury konkursu uplasowało na:
I miejscu – Trójniak Mazurski
II miejscu – Trójniak Markowy Rycerski
Konkurs odbywa się w dwóch grupach:
1. Miody pitne profesjonalne,
2. Miody pitne amatorskie.
Miody pitne profesjonalne oceniane są co roku w jednej kategorii. W ubiegłym roku były to czwórniaki natomiast w tym roku trójniaki. Miody pitne do oceny kupowane są przez organizatorów w punktach sprzedaży.
Oceniane są:
- klarowność,
- barwa,
- zapach,
- mak.
Każdy z tych wyróżników ma różny współczynnik ważkości: najniższy klarowność i barwa a najwyższy smak. Ocena poszczególnych wyróżników dokonywana jest w skali od 1 – 5, z przedziałami co 0,5 punktu. Maksymalna ocena jaką może zdobyć oceniany miód pitny to 50 punktów.
www.konfraternia.org/2016/11/13/wyniki-konkursu-miodow-pitnych/