Opowieść o „Mazurskich Miodach” rozpoczyna się niewinnie – od zwykłej pasieki. Pasieki, którą w 1964 założył Bogdan Piasecki.
Wieloletni rozwój pszczelarskiej pasji zaowocował powstaniem zakładu konfekcjonującego miód pszczeli, na razie niepozornego, ukrytego w dzielnicy przemysłowej Olsztyna przy ulicy Towarowej.
Jeden z pierwszych słoiczków
W 2006 roku siedziba firmy oraz zakład produkcyjny zostały przeniesione do nowo wybudowanego w Tomaszkowie pod Olsztynem budynku – dobrze wszystkim znanego „tego budynku z beczką” przycupniętego na uboczu, przy drodze wylotowej na Warszawę.
Obecne słoiczki z miodem
Pod koniec 2007 „Mazurskie Miody” rozpoczęły ekspansję na zupełnie nowe obszary – w ofercie pojawiły się niesycone (tj. niepoddawane obróbce cieplnej) miody pitne – w pełnej gamie, od czwórniaków, przez trójniaki i dwójniaki, po półtoraki – a także oparte na miodzie alkohole mocne, destylowane wedle tradycyjnych receptur, wynalezionych wśród rodzinnych pamiątek.
W 2011 Bogdan Piasecki razem z technologiem, Januszem Lutym, postanowili przypomnieć polskim – lecz nie tylko – konsumentom o istnieniu trunku o co najmniej pięćsetletniej tradycji. Mikstura, zwana przez średniowiecznych mnichów „aqua vitae” – wodą życia, która przez Szkotów została przekształcona w narodowy skarb – whisky, na ziemiach Polski stała się okowitą, bądź – bardziej swojsko – gorzałką. Ambitny zamysł zaowocował w końcu powstaniem dwóch wybornych trunków – Okowity Miodowej Mazurskiej (45% alk.) oraz Okowity Miodowej Warmińskiej (42% alk.)
Po sukcesie tradycyjnych okowit, wprowadzono pierwszą w Europie Aqua Vitae z miodu. Przez 3 lata miodowy bimber nabierał ogłady w kontakcie z polską dębiną. Trunek o bogatym aromacie i delikatnym, wytrawnym finiszu.
W 2016 do sprzedaży trafiła nowa seria miodów – Miód Polski. Charakterystyczna, nowoczesna etykieta nawiązuje do tradycji polskich wyrobów. W serii znalazł się: miód wielokwiatowy, faceliowy, lipowy oraz gryczany.
Po latach przygotowań, prób i testów w 2017 roku firma Mazurskie Miody rozpoczęła sprzedaż pierwszego, polskiego single malta. Whisky delikatna w swej naturze, z charakterystyczną dębową nutą jest dostępna w limitowanej ilości. Wytworzona wyłącznie z polskich produktów, leżakował ponad 3 lata w warmińskich, surowych dębowych beczkach.