Miód to jeden z niezastąpionych naturalnych wspomagaczy w walce z różnego rodzaju jesienno-zimowymi infekcjami. Poznajcie nasz domowy sposób na walkę z chorobami wykorzystywany od lat przez nasze babcie i prababcie w nieco innej odsłonie. Niewiele osób wśród nas zna korzystne właściwości marchewki w walce z przeziębieniem. Połączenie jej z miodem szybko pozwoli nam wrócić do zdrowia!
To właśnie między innymi marchewka była kiedyś lekarstwem na rozmaite infekcje. Marchew zawiera wiele minerałów, wartościowe substancje odżywcze oraz witaminy A, C i K. Ma ona również wpływ na część komórek układu odpornościowego i dba o dobry stan błon śluzowych. Dodanie miodu do marchewki pogłębi jej działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Takie właściwości posiada właśnie nasz miód z marchewką. Połączenie ze sobą tych dwóch składników sprawi, że ból gardła będzie mniej uciążliwy i sprawniej będzie go opanować. Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów pomocny w walce z uporczywym kaszlem:
SKŁADNIKI:
- 500 g marchwi
- 2 łyżeczki posiekanego korzenia imbiru
- 3 łyżki miodu z marchewka Mazurskie Miody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Marchewki pokrój na mniejsze kawałki i włóż do rondelka wypełnionego wodą
- Gotuj je na średnim płomieniu, gdy całość się zagotuje włóż posiekany imbir i gotuj do momentu, aż marchewki zmiękną
- Odcedź warzywa na sitku i przełóż je do większej miski, powstały wywar z warzyw odstaw do ostudzenia
- Marchewki i imbir zmiksuj razem na gładkie purée
- Do lekko wystudzonej, jeszcze letniej wody (tej odcedzonej) dodaj miód i mieszaj do całkowitego połączenia się składników
- Dodaj wodę z miodem do masy z marchwi i jeszcze raz zmiksuj. Całość musi być gładka
- Tak przygotowany syrop na kaszel możesz wstawić do lodówki i trzymać najwyżej 7 dni