Pyłek Pszczeli – Skarb Natury z Kwiatów
Nasz pyłek kwiatowy, zbierany z wielu gatunków kwiatów, to prawdziwy dar natury. Pyłek pszczeli powstaje, gdy pszczoły oblatują kwiaty i zbierają pyłek, który osadza się na ich ciałach. Pszczoły używają między innymi nektaru, aby uformować go w małe kuleczki, które przynoszą do ula w specjalnych koszyczkach na odnóżach. Tam pyłek służy jako cenny pokarm dla całej rodziny pszczelej. Ten naturalny produkt ma różnorodne zastosowania w kuchni i codziennym życiu. Jest ceniony zarówno za swój smak, jak i wartości, które dodaje do potraw.
Czy wiesz, że pyłek zebrany od pszczół zawiera aż do 35% wody? To powoduje, że może bardzo szybko się zepsuć, jeśli nie jest odpowiednio i szybko wysuszony. Dlatego ważne jest badanie pyłku przed sprzedażą, aby uniknąć produktu, który zawiera bakterie i grzyby pleśniowe.
Nasz pyłek po wysuszeniu jest przechowywany w chłodni aby jak najdłużej zachował swoje właściwości,
Dlaczego warto wybrać nasz pyłek pszczeli?
Kolorystyka: Pyłek pszczeli może przybierać różne kolory, najczęściej ma kolor żółty z odcieniami tej barwy, ale może też przybierać kolory od białego do czarnego.
Unikalny smak i aromat: Pyłek pszczeli wyróżnia się subtelną słodyczą, lekko gorzkim posmakiem oraz delikatnym aromatem kwiatów i ziół. Idealnie komponuje się z jogurtem, owsianką, koktajlami, a także jako dodatek do sałatek.
Naturalny produkt: Nasz pyłek pszczeli to w 100% naturalny produkt pszczeli, który suszymy, aby zachował swoje wartości jak najdłużej.
Gwarancja jakości: Dzięki badaniom prowadzonym w naszym nowoczesnym laboratorium, gwarantujemy pewny i bezpieczny do spożycia produkt.
Dla kogo polecany jest pyłek pszczeli?
- Dla osób aktywnych fizycznie: Pyłek pszczeli to świetne uzupełnienie diety, dostarczając energii.
- Dla smakoszy naturalnych produktów: Jego wyjątkowy smak i konsystencja sprawiają, że pyłek doskonale wzbogaci codzienne posiłki.
- Dla dzieci powyżej 3. roku życia. Może być smacznym i zdrowym dodatkiem do ich diety.
- Jeśli nie masz uczulenia na produkty pszczele.
- Dla osób starszych.
- To świetny produkt na prezent dla rodziców czy dziadków.
Jak stosować pyłek pszczeli?
Stosowanie pyłku pszczelego najlepiej zacząć od małej ilości, a jeśli nie masz pewności czy masz uczulenie na produkty pszczele lub pyłki kwiatów, sprawdź poprzez wcześniejsze badania.
Zalecana kuracja pyłkiem pszczelim polega na codziennym spożywaniu go, najlepiej rano na czczo. Dorośli powinni zaczynać od kilku gramów, zwiększając dawkę do 35 g dziennie, a w dłuższych kuracjach nie przekraczać 20 g dziennie. Dzieci do 10 lat powinny otrzymywać 1/3 dawki, a dzieci w wieku 10-15 lat połowę dawki dla dorosłych. Przerwy między kuracjami powinny wynosić około 3 miesięcy. Pyłek można spożywać samodzielnie lub wymieszać np. z masłem, mlekiem czy miodem. Mieszanki miodowo-pyłkowe, w zależności od proporcji, mogą być przechowywane nawet przez rok.
Dzieci do 3 lat nie powinny spożywać pyłku pszczelego.
Jak spożywać pyłek pszczeli?
- Najpopularniejszym sposobem na stosowanie pyłku pszczelego jest rozpuszczenie go w wodzie i pozostawienie na noc, a następnie wypicie go rano na czczo. Możesz też dodać do takiego napoju miodu jeśli wolisz słodsze smaki.
- Pyłek idealnie nadaje się do posypania sałatek, jogurtów, musli, owsianek czy nawet matcha latte. Świetnie wzbogaci smak i wygląd wzbogacając dania o dodatkowe składniki odżywcze i ciekawy smak.
- Pyłek pszczeli możesz też zmielić i wymieszać go w swoim napoju, jogurcie czy owsiance.
- Świetnie smakuje także z miodem, a zwłaszcza z kremowanymi miodami. Dzięki wymieszaniu w miodzie dzieci chętniej będą go jadły
Sposobów spożycia pyłku jest mnóstwo, ważne żeby go nie podgrzewać powyżej 40°C. Możesz go chłodzić, mrozić, dzięki czemu uzyskasz naturalne desery jak np. lody czy czekolady z dodatkiem pyłku. Możesz też go dodać do ostudzonej herbaty lub kawy, próbuj i znajdź swój ulubiony napój lub potrawę z pyłkiem pszczelim!
Kraj pochodzenia: Kraje członkowskie Unii Europejskiej.