Przepisy / Ciekawostki

Miodne Pierniczki

Miodne Pierniczki

  • 1 kg mąki
  • kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 5-6 dkg kakao
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżki sody
  • 1 łyżeczka kawy
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,33 l płynnego miodu gryczanego
  • zegar-ikona Czas przygotowania: 1 godzina
  • poziom-ikona Poziom trudności: Średni
  • porcje-ikona Ilość porcji: 300 - 340 szt.

Sposób przygotowania

Czas przyrządzenia ok. 1 godziny 
(w zależności od wielkości foremki i ilości rąk do pomocy)
Ilość pierniczków: 300 – 340 szt.

Jak przyrządzić Miodne Pierniczki?

Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Sodę rozpuścić w małej ilości wody. Kawę zaparzyć w 1/4 szklanki wody i ostudzić. Do mąki dodawać po kolei, margarynę jajka, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i rozpuszczona kawę. Wyrobić ciasto i odstawić na 12 godzin do lodówki. Przed wałkowaniem delikatnie wyrobić ciasto. Za pomocą foremki/szklanki wykrawać pierniczki z ciasta. Piec 10 minut w temperaturze 160 stopni. Po ostygnięciu polukrować.

Skrzydełka w miodzie

Skrzydełka w miodzie

  • 15 sztuk skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki stołowe miodu wielokwiatowego
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 szczypty chili
  • sól, pieprz
  • zegar-ikona Czas przygotowania: 30 min
  • poziom-ikona Poziom trudności: Łatwy
  • porcje-ikona Ilość porcji: 4

Sposób przygotowania

Skrzydełka dokładnie oczyścić i obciąć lotki. Przyprawą do kurczaka natrzeć mięso i włożyć do głębokiego naczynia. Przez praskę przecisnąć czosnek i wymieszać razem ze skrzydełkami. W celu uzyskania bardziej intensywnego smaku pozostawić kurczaka na noc w lodówce. Miód, ketchup, olej, sos sojowy oraz przyprawy wymieszać w rondelku i delikatnie podgrzać cały czas mieszając. Skrzydełka delikatnie zrumienić na patelni, a następnie wsadzić do żaroodpornego naczynia, zalewając przygotowanym wcześniej sosem. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180o C na około 20 minut aż skrzydełka zarumienią się na miodowy kolor.