enpl

XIII Ogólnopolskiego Konkursu Miodów Pitnych Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła

W dniu 12. 11. 2016 r. odbył się kolejny XIII już konkurs miodów pitnych organizowany przez Wielką Konfraternię Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła.
Jury konkursu uplasowało na:
I miejscu – Trójniak Mazurski
II miejscu – Trójniak Markowy Rycerski
Konkurs odbywa się w dwóch grupach:
1. Miody pitne profesjonalne,
2. Miody pitne amatorskie.
Miody pitne profesjonalne oceniane są co roku w jednej kategorii.
W ubiegłym roku były to czwórniaki natomiast w tym roku trójniaki.
Miody pitne do oceny kupowane są przez organizatorów w punktach sprzedaży.
Oceniane są:
– klarowność,
– barwa,
– zapach,
– smak.
Każdy z tych wyróżników ma różny współczynnik ważkości: najniższy klarowność i barwa a najwyższy smak. Ocena poszczególnych wyróżników dokonywana jest w skali od 1 – 5, z przedziałami co 0,5 punktu. Maksymalna ocena jaką może zdobyć oceniany miód pitny to 50 punktów.
http://www.konfraternia.org/2016/11/13/wyniki-konkursu-miodow-pitnych/
strona